Hoofdpijn en triggerpoints

Hoofdpijn komt zoveel voor dat bijna iedereen er wel eens last van heeft. Twintig procent van de nederlandse bevolking heeft minstens een dag in de week hoofdpijn.Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijn. Deze varieert van hinderlijk tot hevig en is soms zelfs invaliderend. Migraine en spanningshoofdpijn vormen samen ongeveer 90% van alle hoofdpijnklachten. Er is aangetoond dat bij deze twee hoofdpijnsoorten de relatie met spierknoopjes (triggerpoints) het grootst is.
Het kan nuttig zijn om een hoofdpijndagboek bij te houden om uit te zoeken welke soort(en) hoofdpijn u heeft en om meer inzicht in uw hoofdpijn te krijgen. Ook kunt u middels een hoofdpijndagboek misschien een patroon in uw klachten herkennen. Bovendien kunt u op hoofdpijn.nl een zelftest doen. Dit is een eenvoudig hulpmiddel om erachter te komen aan welke soort hoofdpijn u lijdt.

Fysiotherapie kan uitkomst bieden bij de twee meest voorkomende vormen van hoofdpijn: spanningshoofdpijn en migraine, kijk hiervoor bij behandeling

Hoofdpijn en triggerpoints

Hoofdpijn is een klassiek voorbeeld van uitstralende pijn. Het drukken op triggerpoints wekt voor de patiënt herkenbare hoofdpijn op. Het inactiveren van myofasciale triggerpoints kan de pijn in het hoofd verminderen. De spieren die de uitstralende pijn in het hoofd kunnen veroorzaken zijn de spieren in kaak, hoofd, nek, hals en bovenrug.

 

hoofdpijn

 

de Fysiotherapeut