Behandeling

WERKWIJZE

Tijdens het eerste bezoek worden uw klachten in kaart gebracht. Als eerste wordt er een vraaggesprek en een fysiotherapeutisch onderzoek uitgevoerd. Vervolgens wordt er specifiek gezocht naar de aanwezigheid van myofasciale triggerpoints. Daarna stel ik samen met u een behandelplan op, afgestemd op uw klachten. Deze intake duurt ongeveer 45 minuten.

MIJN BENADERING

Naast algemene fysiotherapie richt ik mij specifiek op het behandelen van hoofdpijn-, nek- en schouderklachten. Bijvoorbeeld spierpijn, whiplash, bursitis, frozen shoulder, impingement, instabiliteit, CANS, tenniselleboog en stressklachten.

Behandeling van triggerpoints

De behandeling van myofasciale triggerpoints krijgt veel aandacht binnen mijn aanpak. Reden hiervoor is de belangrijke rol die triggerpoints spelen bij hoofdpijn-, nek- en schouderklachten. De behandeling is gericht op het inactiveren van triggerpoints. Inactiveren kan onder andere door aanhoudende druk (compressie) of lengte-strijkingen op het triggerpoint. Doordat triggerpoints vaak ontstaan door overbelasting is het aan te raden geen spierversterkende oefeningen te doen zolang deze nog aanwezig zijn. Voordat de spieren worden blootgesteld aan zwaardere belasting, dienen eerst de triggerpoints behandeld te worden. Daarnaast is er aandacht voor klachtenonderhoudende factoren. Voorbeelden hiervan zijn verkeerde (werk)houding en repeterende bewegingen. Als een behandeling niet aanslaat zijn deze factoren daar vaak verantwoordelijk voor.

NSA behandelmethode

Tevens wordt er behandeld volgens de “NSA methodiek”. Dit is een fysiotherapeutische behandelmethode op het gebied van Nek-, Schouder- en Armklachten ontwikkeld aan de hand van jarenlang onderzoek. Grondlegger van deze methode is dr. J. D. Stenvers.

Ontspanningstherapie

Bij stress-gerelateerde klachten kunnen ontspanningsoefeningen en/of massage een goede aanvulling binnen de behandeling vormen. Bewust ontspannen kan het functioneren in het dagelijks leven verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van psychische en lichamelijke klachten en zodoende de gezondheid verbeteren. Fysiotherapie Hogeling is geschoold op dit terrein.

Massagetherapie

Massagetherapie is nog steeds een belangrijk onderdeel van de behandeling. Niet alleen als behandelvorm, maar zeker ook als hulp bij het stellen van een goede diagnose. Massage zorgt voor ontspanning en bevordert de doorbloeding en stofwisseling van spieren. Het heeft een kalmerende en rustgevende werking en stimuleert het herstellend vermogen van het lichaam.

BEHANDELTECHNIEKEN

Vaak is een combinatie van behandeltechnieken het meest effectief. De behandeltechnieken die worden toegepast zijn:

•Massage
•Oefentherapie
•Mobilisatietechnieken
•Langdurige druk op het triggerpoint (compressie)
•Myofasciale release technieken (rekkingstechnieken)
•Ontspanningstherapie
•Advies en voorlichting

Nieuwsgierig wat ik voor u en uw klachten kan betekenen?

Voor vragen kunt u altijd contact met mij opnemen. Telefonisch ben ik te bereiken op 06-34131417.
Behandeling op korte termijn is mogelijk.

 

de Fysiotherapeut